Biografie

 

Conny Braam werd in 1948 geboren in Arnhem. Eind jaren zestig vertrok ze naar Amsterdam. In die roerige periode raakte ze meer en meer betrokken bij politieke bewegingen die solidair waren met de vrijheidsstrijd in de zgn. derde wereld.

 

Haar ontmoeting met een aantal Zuidafrikaanse ballingen zou haar leven grondig veranderen en het schrijven een tijdlang naar de achtergrond drukken. In 1970 richtte ze samen met anderen de Anti-Apartheidsbeweging Nederland op, waarvan ze tot 1994 voorzitster was.

 

Na de vrijlating van Nelson Mandela in Zuid-Afrika schreef zeOperatie Vula over haar betrokkenheid bij het Zuidafrikaanse verzet.

Tevens publiceerde ze in het weekblad Vrij Nederland over o.a. de verkiezingen in Zuid-Afrika, moordcommando's in Namibië, de nieuwe chef van de Zuidafrikaanse geheime dienst, de vrouwelijke ambassadeurs van Mandela, de spion Dieter Gerhardt, de Cubaanse hulp aan Afrika, het afscheid van Mandela als voorzitter van het ANC en de dood van haar vader (de ondergang van een korporaal)

 

Daarna volgde De Bokkeslachter - het verhaal van een Zuidafrikaan die zijn land ontvluchtte na een aanvaring met de apartheidwetgeving. Als zoon van Hollandse emigranten die in diepe armoede rondtrokken over de Transvaalse goudvelden heeft hij ervaren hoe het geweld van de Zuidafrikaanse samenleving langzaam een verwoestende greep kreeg op het gezin en ook hemzelf niet onberoerd liet. Hij bleef zoeken naar zijn identiteit: is hij een boer of een mijnwerker, Afrikaans of Engelssprekend? Zal hij ooit een zwarte landgenoot onmoeten die niet vernederd wordt?

 

De pers schreef:

'Boeiende biografie over de Zuidafrikaanse verzetstrijder Berend Schuitema.' Zwolse Courant

 

'Haar persoonlijke betrokkenheid bij Schuitema weerhoudt haar er niet van het mannenwereldtje waarin hij leeft met de nodige ironie te observeren. Bijvoorbeeld over het leven van de Zuidafrikaanse ballingen in Parijs. De ontmoeting tussen Breyten Breytenbach ('een innemende Kaaplander met Franse zwierigheid') en de schrijver André Brink ('een onhandige boer op vakantie') is dodelijk. In dergelijke passages is Conny Braam een geestige ooggetuige. Niet alleen van anderen, overigens. Ook van zichzelf.' NRC Handelsblad

 

'Of deze Berend Schuitema tot 'de goeden' gerekend kan worden of niet: ik zou het niet weten. Hij ook niet, denk ik. En dat maakt hem sympathiek. Evenals de schrijfster, die geen moment moraliseert, en zich voorbeeldig ondergeschikt heeft gemaakt aan haar onderwerp: de politieke en amoureuze biografie van een onmogelijk mens. Een man om, ondanks alles, toch van te blijven houden.' Emma Brunt in Het Parool.

 

Te bestellen bij o.a. www.bolcom.nl

 

Haar eerste roman Zwavel werd genomineerd voor De Gouden Strop. - Tess Minnaert, een Nederlandse rechercheur, probeert het geheim achter het verhaal van haar grootvaders verzetsgroep te ontrafelen. Dat brengt haar in het verwarrende Zuid-Afrika van vlak na de verkiezingen. Daar ontdekt ze verbanden tussen het verleden en het heden die haar aanvankelijke nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van haar grootouders doen omslaan in verbijstering en haar letterlijk naar de rand van de afgrond drijven.

 

Over Zwavel schreef NRC Handelsblad: 'Huiveringwekkend. Van de eerste tot de laatste bladzijde een psychologische thriller, waarin grote thema's als collaboratie en verzet met haast vanzelfsprekend gemak worden uitgewerkt.'  

 

te bestellen bij o.a. www.bolcom.nl

 

De amazone van Dahomey bestaat uit vijf verhalen over reizen, dromen en verlangen. - Om hun jeugddroom in vervulling te laten gaan neemt een vrouw haar broer mee naar Afrika, op zoek naar romantische wildparken en overdonderende watervallen. Maar al snel raken ze verloren in de gevaarlijke werkelijkheid van oorlogen en toont de natuur zich alleen in brulkikkers en dode vogelspinnen. - In Addis Abeba, direct na de val van het keizerrijk, brengt een congresdeelneemster een paar verontrustende dagen door met een Amerikaanse juriste en de Ethiopische Taitu, wier verleden nauw verbonden blijkt te zijn met het corrupte hof van Haile Selassie. Deze en drie andere verhalen - over liefde onder tropische omstandigheden, over het geheim van een kapitein en over de laatste reis van een vrijheidsstrijder - vormen tesamen deze hartveroverende verhalenbundel. Voor de verhalen vond Conny Braam inspiratie in haar eigen reizen in Afrika.

 

De pers schreef:

'De verhalenbundel lees je van begin tot eind met rooie oortjes. Prachtig beschrijft ze de tocht die ze samen met haar broer, een bioloog, door Afrika maakt. En schrijnend is het verhaal over een internationaal congres, vlak na de dood van Haile Selassi. De hoofdpersoon blijkt samen met een zwarte Amerikaanse juriste de enige vrouw op de conferentie en alle andere afgevaardigden blijken slechts geïnteresseerd te zijn in hun vrouwelijkheid. Op hilarische wijze zet Braam hun inspanningen om toenadering te zoeken neer. Schrijven kan Conny Braam, dat bewijst ze.' Ingrid Hoogervorst in De Telegraaf.

 

Te bestellen bij o.a. www.bolcom.nl

 

Korte verhalen van Conny Braam werden opgenomen in o.a.: De Kust samengesteld door Murk Salverda, Korte ontmoetingen uit de Lonely Planet reisliteratuur, leesgids Zuid-Afrika, Amazonië Vrouwen op reis, Bad trips: de ergste reisverhalen met o.a. Bruce Chatwin en Redmond O'Hanlon, Naar Afrika: verhalen, Maatstaf: De stem, Amsterdam Europa Erlesen, Literaire scheurkalender 2007, Augusta: in opdracht van hotel Augusta IJmuiden.