Roman

De revolutie van Pelle

 

In De revolutie van Pelle zoekt Conny Braam naar antwoorden op de vraag wat haar tot de rebelse meid heeft gemaakt die in mei 1968 na een laatste knallende ruzie op de trein stapt.

De reconstructie van haar verleden begint in het negentiende eeuwse IJmuiden waar grootmoeder Keet Pelle een kroeg drijft en evenals vele werkloze kanaalgravers en arme vissers in de ban raakt va de revolutionaire socialistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Vanaf 1924 is het Keets dochter Grada die vanuit Beverwijk vertelt over haar vastberadenheid te ontsnappen aan de vernederende armoede alsook aan haar moeder, die collecteert voor de Rode Hulp. Begin jaren vijftig komt Conny Braam zelf aan het woord en vertelt over haar jeugd in Arnhem, waar de koude-oorlogsmentaliteit, brave burgerlijkheid en het racisme van haar vader uiteindelijk onverdraaglijk worden. De belofte van revolutie zal haar naar Amsterdam lokken, waar ze de Nederlandse Anti-Apartheidsbeweging opricht.


Roman

Wij zijn de wrekers over dit alles

 

75 jaar geleden, tijdens de beruchte dodenmars vanuit Auschwitz, bevindt zich in de lange stoet uitgeputte gevangenen sergeant Jakob Witbooi, kleinzoon van de Afrikaanse vrijheidsstrijder Hendrik Witbooi. Samen met duizenden witte, zwarte en bruine Zuid-Afrikanen is hij in 1942 in Noord-Afrika krijgsgevangen gemaakt en naar Europa vervoerd. Ondanks de barre omstandigheden in de krijgsgevangenkampen blijven de raciale verhoudingen van thuis bepalend voor de onderlinge verstandhouding. Als Jakob en zijn vrienden eind 1944 als dwangarbeider bij IG Farben in Auschwitz III terechtkomen, begrijpt hij dat dit de ultieme consequentie van racisme is. Heimelijke gesprekken met de joodse Amserdammer Wolfie Waterman in de fabriekslatrine doen hem inzien dat zijn vertrouwen in de belofte van Churchill dat meevechten tegen de nazi’s de gekoloniseerde soldaten stemrecht zal opleveren, onterecht is. Het einde van de oorlog zal de Zuid-Afrikanen apartheid brengen.

 

In Wij zijn de wrekers over dit alles brengt Conny Braam op meeslepende wijze een verborgen geschiedenis met onvergetelijke personages tot leven.


Roman

Ik ben Hendrik Witbooi

 

In 1884 begint Hendrik Witbooi met zijn Nama-volk aan een profetische trektocht naar het vruchtbare noorden om de droogte van de Kalahari-woestijn te ontvluchten. Tegelijkertijd gaat zo'n honderd kilometer verderop de keizerlijke afgevaardige dr. Göring aan land in de nieuwe Duitse kolonie Zuidwest-Afrika - het huidige Namibië.Wat volgt is een strijd op leven en dood tussen de Duitse Schutztruppe en de voor hun onafhankelijkheid vechtende Afrikanen. De honderden brieven die Hendrik Witbooi schreef aan Duitse gouverneurs, Engelse magistraten en Afrikaanse leiders hebben Conny Braam een uniek inzicht gegeven in de wereld van Witbooi: zijn liefde voor het oude volk van de Khoisan, de lessen van zendeling Olpp, zijn verontrusting over het westere kredietstelsel dat van zijn volk werkslaven zal maken en zijn intense verdriet als hij begrijpt dat Keizer Wilhelm II de totale vernietiging van de opstandige inheemse bevolking eist.In 1904 leidt de tachtigjarige Hendrik Witbooi nog één keer de opstand tegen het Duitse koloniale leger. Hij zal de geschiedenis ingaan als een van de grootste vrijheidsstrijders die Afrika heeft gekend.


Conny Braam heeft met haar drie romans over de familie Abraham een literaire historische trilogie geschreven die met veel lof bij pers en publiek is ontvangen en nog altijd wordt herdrukt.

 

Roman  

12e druk - april 2010

- eerste deel van Abraham-trilogie -

 DE WOEDE VAN ABRAHAM

 

In 1864 moet pachtboer Nicolas Abraham aanzien hoe dwars door zijn geliefde Breesaap, een Noord-Hollands duingebied, het Noordzeekanaal gegraven wordt. Duizenden doodarme polderwerkers trekken naar de duinen bij Velsen. Het helse graafwerk en de keiharde belangen van de Amsterdamse Kanaalmaatschappij roepen de razernij op van het werkvolk, dat onder mensonterende omstandigheden moet werken. Voor Nicolas en Julia Abraham en hun dochter Lena leidt de graverij tot een dramatische verandering in hun bestaan. Hun lot raakte steeds meer verbonden met dat van de graverskolonie en van dieven, landlopers en bedelaars die zich tussen hen genesteld hebben. Samen met een journalist en een voormalig bendeleider proberen ze de uiteindelijke verdrijving van de gravers te voorkomen. Als het kanaal in 1876 officieel geopend wordt, zal Abraham op zijn laatste vlucht gedreven worden.

 

De woede van Abraham is een meeslepende roman over liefde, uitbuiting en verzet, tegen de achtergrond van een vergeten episode in de vaderlandse geschiedenis.

 

De pers schreef:

'Bevlogen en aangrijpend.' Haagsche Courant

 

'De woede van Abraham heeft de capaciteit om, door het onderwerp, uit onverwachtse hoek opduikende humor en gedrevenheid van stijl, de lezer driehonderd pagina's lang op sleeptouw te nemen.' Eindhovens Dagblad

 

'Een bijzonder boek. Met veel oog voor detail heeft Braam de natuur van het duin vastgelegd.' Limburgs Dagblad

 

'De beschrijvingen van de woeste schoonheid van de Breesaap zullen mij nog lang bijblijven.' Leidsch Dagblad

 

'Sla het boek open en je bent in de duinen. Je ruikt de zee, een zandhoos stuift door je haren.' Noordhollands Dagblad

 

Uitgeverij Augustus ISBN 978 90 457 0222 3

 

De woede van Abraham kwam in 2002 uit in een grootletterversie.

 

LUISTERBOEK

in 2008 verscheen bij uitgeverij Rubinstein een luisterboek van de Woede van Abraham gelezen door Conny Braam.

verkorte versie - 6 CD's

luistertijd: circa zeven uur

ISBN 978 90 476 0067 1

 

Te bestellen o.a. bij: www.bolcom.nl


Roman

5e druk - juli 2009

- tweede deel van Abraham-trilogie -

 DE ONWEERSTAANBARE BASTAARD

 

In de onweerstaanbare bastaard keert Conny Braam terug naar IJmuiden, het toneel van De woede van Abraham. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, als op zee Engelse pantserkruisers en Duitse onderzeeërs genadeloos strijd leveren, is de havenplaats het strijdtoneel van de oorlogvoerende landen. De vice-consuls betwisten elkaar de kostbare vis. Voor reders, vishandelaren en gelukzoekers blijkt de oorlog een goudmijn. Wanneer honderden deserteurs en dienstweigeraars er eveneens hun heenkomen zoeken, lopen de spanningen in het vissersdorp op.

Tussen duin en vissershaven woont Lena Boerhaave-Abraham naast het kerkhof. Haar zoon Nico begraaft er de vele slachtoffers die op zee gevallen zijn. Haar dochter Klara drijft een kroeg, terwijl de charmante entrepreneur Bart Boerhaave, haar lievelingszoon, als reder tot grote rijkdom komt. Tot haar afschuw moet Lena aanzien hoe hebzucht, oplichterij en morele chantage ook haar hechte gezin uiteendrijven.

 

De pers schreef:

'Meesterlijk inlevingsvermogen en stillistisch vakmanschap. Een onversneden schrijfster kortom, beschikkend over materiaal dat gerust een goudmijn kan worden genoemd.' Elsbeth Etty in NRC Handelsblad.

 

'De manier waarop Conny Braam de vaderlandse geschiedenis schetst is boeiend en van grote waarde.' Friesch Dagblad  

 

Uitgeverij Augustus  ISBN 90 457 02029

 

Te bestellen o.a. bij www.bolcom.nl

 


Roman

7e druk mei 2010 - derde deel Abraham trilogie

 HET SCHANDAAL

 

Tijdens een bevrijdingsfeest in IJmuiden loopt Susan Boerhaave een man tegen het lijf die ze eerder zag fietsen. Het was haar opdracht hem te liquideren. Susan, die zich als zestienjarige bij het gewapende verzet aansloot, heeft grote moeite zich te voegen naar de normaliteit van het naoorlogse leven. Ze wordt gekweld door angstige vermoedens omtrent haar omgekomen medestrijders, onder wie Anna Schagen ( geïnspireerd op verzetsheldin Hannie Schaft). In het grotendeels afgebroken IJmuiden is het beruchte politiebureau onaangetast gebleven. Hardnekkige geruchten over corruptie en collaboratie door politiefunctionarissen blijven de ronde doen. Iedereen fluistert, niemand durft hardop te spreken. Tot er plotseling berichten in de kranten verschijnen. Een landelijk schandaal breekt uit. Samen met een vriend van de Binnenlandse Strijdkrachten probeert Susan de duistere gebeurtenissen in de laatste maanden te reconstrueren. Pleegden de voormannen van de illegaliteit wel uitsluitend verzet tegen de Duitsers?

 

De pers schreef:

'Braam heeft met haar IJmuiden-trilogie een literair project neergezet dat er zijn mag. Sterker, je zou van haar echt een vierde deel verlangen.' Haagsche Courant

 

De roman Het Schandaal, geïnspireerd door de 'Velser affaire' heeft tot zoveel reacties geleid, dat de stichting Sova (Steun Onderzoek Velser Affaire) is opgericht. De stichting heeft het mogelijk gemaakt dat er een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Het resultaat wordt in het najaar 2013 verwacht. Zie voor meer informatie: www.velseraffaire.nl  

 

Uitgeverij Augustus  ISBN 978 90 457 0039 7

 

Te bestellen o.a. bij www.bolcom.nl


Conny Braam. Roman. Boek. Geschiedenis. DE HANDELSREIZIGER VAN DE NEDERLANDSCHE COCAÏNE FABRIEK

Roman

 DE HANDELSREIZIGER VAN

DE NEDERLANDSCHE

COCAÏNE FABRIEK

 

Spannende en spraakmakende roman over cocaïne en oorlog, liefde en wraak, gebaseerd op ware feiten.

 

Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje. Op ongeveer hetzelfde moment haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handelsreiziger van de bloeiende Nederlandsche Cocaïne Fabriek te Amsterdam, een grote order binnen van een Engelse farmaceutische firma, en kort daarop sluit hij met een inkoper van het Duitse leger een lucratieve deal. Van de provisies kan hij zijn felbegeerde Harley Davidson kopen. Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval Robin Ryder in huize Hirschland, waar hij liefdevol wordt opgevangen door Luciens jongere zusje Swaantje. Er groeien verwachtingen en illusies, maar door leugens en zelfbedrog raken hun levens volledig ontworteld, want de oorlogsveteraan heeft meer te verbergen dan zijn verminkte gezicht.

 

Uitgeverij Nieuw Amsterdam ISBN 978 90 468 0675 3

 

Uit de pers:

 'Een spannend boek met licht romantische inslag, hulde voor de research... We hebben niet alleen genoten van de roman, maar vooral ook van alle feiten die erin staan.' Paul Witteman en Jeroen Pauw -Pauw en Witteman

 

'Verslavend...' Opzij

 'Een intelligent boek met vele lagen en verhaallijnen, die elkaar moeiteloos complementeren en aanvullen. En het is nog spannend ook. Waardering****.' derecensie.nl

 

'Fascinerende roman gebaseerd op het idiote feit dat Nederland ooit de grootste, legale cocaïnefabriek ter wereld had.' Esta

 

'Een avontuurlijke zedenroman... De Handelsreiziger blijft spannend tot de laatste bladzijde.' NRC Handelsblad

 

'Verslavende, intelligente en krachtige geschreven roman.' Happinez

 

'Trefzeker schildert de auteur de diverse houdingen tegenover het poeder... sterke scènes in een vol boek, waarin truttig-neutraal Nederland, Berlijn in het interbellum en de loopgravenhel tot leven komen... een monument voor de duizenden die terugkeerden met een trauma én een cocaïneverslaving.' Nederlands Dagblad

 

'Braam weet 'het toeval' volstrekt aannemelijk te maken. Het bewijst haar vakmanschap.' Algemeen Dagblad.

 

Engelse uitgave: The Cocaine Salesman

vertaling: Jonathan Reeder

Haus Publishing

 

Onder algemeen dagblad: te bestellen via bol.com


Roman

SJACO

 

Spannende historische roman over de eerste echte volksheld van Nederland

 

Op 8 januari 1716 wordt Jacob Frederik Muller alias Sjaco in een herberg vlakbij de Jordaan opgepakt. Hij wordt verdacht van inbraak. Een alledaagse zaak, zo lijkt het. De rentenier Tobias van Thuynhuizen besluit de rechtsgang te volgen. Van zijn achteroom, de gezaghebbende hoofdofficier Ferdinand van Collen, krijgt hij toestemming de - soms gruwelijke - verhoren van Sjaco bij te wonen. De Amsterdamse schepenen hebben goede hoop de dief snel op het schavot te brengen. Maar vanuit zijn cel, onderin het stadhuis, bindt Sjaco een juridisch gevecht aan met de hoofdofficier en daarmee het oppermachtige regentendom.

De titanenstrijd tussen het stadsbestuur en de charmante schelm Sjaco wordt ook de strijd van Tobias en zijn buurvrouw Machteld. Met een stroom aan felle pamfletten proberen ze de stad op te zetten tegen haar regenten. Sjaco de onverzettelijke zal uitgroeien tot de held van de Jordaan.

 

ISBN: 978 946 156 090 2

 

Te bestellen via bol.com

of neem contact op via deze website

 


Roman

HET BEEST VAN KRUGER

 

 Wat gebeurde er in december 1990 in het Krugerpark? Nelson Mandela was al uit de gevangenis, maar Zuid-Afrika zat nog gevangen in de beklemmende greep van inlichtingendiensten, gewetenloze generaals en corrupte politici. Wie namen er deel aan de geheime bijeenkomsten in het park? En waarom verdwenen er zoveel neushoorns?

Tess Minnaert is neergestreken op de Leopard Lodge in Phalaborwa, een van de toegangspoorten naar het Krugerpark. Niet om op safari te gaan, ze is vooral geïnteresseerd in stropers, een privédetective en een boekhouder, maar bovenal een graf.

Mpho Langa, fiscaal rechercheur bij de Zuid-Afrikaanse belastingdienst, bezoekt haar moeder op de Leopard Lodge. De vondst van een lijk in het Krugerpark zet haar op het spoor van een omvangrijke belastingfraude. Samen met Tess Minnaert ontdekt ze dat het verleden nog springlevend is in de uitgestrekte bush van Limpopo. En er verdwijnen nog steeds neushoorns...

 

Te bestellen via bol.com

of neem contact op via deze website

 


Roman

 DE RUSSISCHE TIMMERMAN

 

Voor Engel Henri Blazius is het uitzicht op de wereld beperkt tot de achtergevel van zijn moeders huis. Jaren geleden genoot Engel nationale bekendheid, als verdediger van een van terrorisme beschuldigde activist, nu leidt hij een kluizenaarsbestaan in een kleine caravan achter in haar tuin, waar hij zich wijdt aan zijn magnum opus: 'Gevaren die de staat der Nederlanden bedreigen en hun oplossingen'.

 

Ervan overtuigd dat niet alleen de staat wordt bedreigd, heeft Engel zijn 'eitje' uitgerust met bewakingscamera's, bewegingsmelders en afluisterapparatuur. Als zijn moeder besluit haar huis te laten verbouwen, lijken zijn angsten te worden bewaarheid door de komst van een Russische timmerman. Hij slaat genadeloos van zich af. Door een opeenstapeling van leugens en waanbeelden, in combinatie met Engels meesterlijke overtuigingskracht, begint ook voor zijn omgeving de realiteit gevaarlijk te vertekenen.

 

De pers schreef:

'Het heeft elementen van een thriller, maar ook van een psychologische roman. Er zitten slapstick-elementen in, maar ook een tragische ondertoon en een dosis maatschappijkritiek.' Noordhollands Dagblad

 

'Braam slaagt er in het geheel samen te voegen tot een boek dat leest als een trein, een wonderlijke roetsjbaan van gebeurtenissen waarin de lezer - of hij wil of niet - meegesleurd wordt.' Leidsch Dagblad

 

'Een hilarisch verhaal. Goed geschreven. Smakelijke details.' Dagblad de Limburger

 

Uitgeverij Augustus   ISBN 978 90 457 0017 5

 

Te bestellen o.a. bij: www.bol.com.   


Roman (biografisch)

 OPERATIE VULA

 

In 1986 wordt Conny Braam - al jaren voorzitster van de Anti-Apartheids Beweging Nederland - door een van de leiders van het ANC, bevrijdingsbeweging van Zuid-Afrika, gevraagd mee te werken aan de geheime Operatie Vula, die tot doel heeft de in ballingschap verkerende ANC-leiders ondergronds terug te sturen naar Zuid-Afrika om het verzet tegen de apartheid te coördineren en de communicatie tot stand te brengen met de verschillende verzetsgroepen en zelfs met Nelson Mandela in de gevangenis.

 

Conny Braam heeft tal van bekende en onbekende landgenoten gevraagd hieraan mee te werken: theatermensen die zorgden voor vermommingen van ANC'ers, stewardessen die werkten als koerier, anderen waren bereid om in Zuidelijk Afrika onderduikadressen te bieden.

Operatie Vula is niet alleen een onthullend verhaal over de voorbereidingen, de uiteindelijke infiltratie van verzetsmensen, de arrestaties die in 1990 volgden en de ervaringen van de Nederlanders die hierbij betrokken waren, Conny Braam schrijft vooral over de unieke samenwerking tussen Zuidafrikanen en Nederlanders, die onder grote geheimhouding en vaak moeilijke omstandigheden opereerden. Zij laat zien hoe Zuidafrikanen geen andere keus hadden dan in het verzet te gaan en geeft de ervaringen weer van Nederlanders die bereid waren huis en haard te verlaten om in Zuidelijk Afrika een dubbelleven te leiden. Dit zeer persoonlijke verhaal gaat over haar eigen ervaringen met trotse strijders, bange helden, verwarrend verraad en de Zuidafrikaanse geheime dienst, en over haar verlangen naar het land dat zij tot december 1990 nooit bezocht: Zuid-Afrika.

 

De pers schreef:

'Een tragisch, moedig boek. Een geladen geloofsbelijdenis.' Peter Brusse in Elsevier

 

'Onthullende getuigenis...' De Volkskrant

 

'Een relaas dat je in beslag neemt.' Time

 

Te bestellen bij o.a. www.bol,com

 

In 2004 verscheen bij uitgeverij Jacana in Zuid-Afrika de Engelse uitgave:

Operation Vula

te bestellen bij o.a. www.amazon.com

 

de pers schreef:

'If someone wants to see the human face of the ANC in exile and the people who helped them, this book is a superb place to begin.' Sunday Independant

 

'Operation Vula is compelling reading by a talented writer and thinker.' The Cape Times

 

'Not least in importance is her courage in being able te tell not just a political story, but a love story that was inextricably bound up in it - her own.' Mail & Guardian

 

'Braam has provided a memoir of events from nearly two decades ago that is as fresh and detailed as if she were writing on teh events of today. She is a marvellous storyteller and though she plays herself down, is the most life-loving, fast witted and tireless revolutionary of them all.' Thisday

 

'But the true heroes of this book are the Dutch people who risked so much for freedom in another country. They did more to overthrow apartheid than millions of South Africans.' Business Day